Gleden ved å seile

I økende grad ser vi at markedet for seilbåter beveger seg mot den gode opplevelsen som seiling kan gi.

Av Christen With

Hva er årsaken til dette? Vi har spurt en rekke nye seilere og en del felles svar har de alle.

Nærheten til havet! Havet har i alle år hatt en tiltrekning på oss mennesker, frykt, spenning og respekt har fra tidenes morgen trukket nordmenn ut på lengre og kortere turer og ekspedisjoner. Vi har alle lest om de store oppdagerne. Vi leser også om dagens helter som seiler jorden rundt, men i økende grad ser vi også at mange velger å gi familien en mer aktiv ferie ved å ta dem med i seilbåt.

Litt vind i håret og salt sjø i fjeset har vi ikke vondt av!

Havet er veldig stort, det kan være smart å starte i det små og nære. Ekspedisjonene behøver ikke være rundt jorden, de kan godt være med kronestykker i lommen på vei til is-kiosken.

Da barna var små ønsket de at vi skulle seile til Skagen – en havseilas fra Arendal til Skagen. Men ikke hvis det blåste for mye. To år på rad snudde vi fordi forholdene ble for tøffe, over én meter bølger og vindstyrke på 10 meter per sekund. Tredje sommeren kom vi til Skagen.

Poenget er ikke hvor tøff man er i å utfordre naturen, eller hvor lang turen er, men å tilfredsstille behovet for å utfordre seg selv og sitt mannskap en smule, ikke for mye, men litt. De fleste av oss lever i stor grad et «inne-liv» store deler av året. Skole, kontor, selv de fleste fritidssysler foregår i dag inne. Vi bor også tettere, gjerne i byer. Vår livsførsel er praktisk og vi er fornøyde med hverdagen, men stadig flere kjenner på det at det mangler noe. Sjøen og havet lokker mange til en aktiv ferie.

Det unike med seilingen er at det er noe familien kan ha felles. Det som er viktig å huske på, er at man tar hensyn til den som synes at seilasen kan bli litt skummel. Det blir som på skituren, det er lurt å la den som går saktest, gå først. Alle er med på planleggingen, bruk din erfaring til å unngå farer og skremmende hendelser. Gleden ligger i å gi sine nærmeste minnerike og gode opplevelser.

Det vi også ser, er andre former for utfordringer med seilbåten som mange søker. Alt ligger nok i ønsket om felles opplevelser. Opplevelser man deler sveiser folk sammen, det være seg familie eller venner. Pandemien og forbudet mot å reise til utlandet har gjort at mange har søkt andre arenaer for opplevelser, mange har funnet seilingen som et fint alternativ.

Men seilingen kan ha andre former enn turseilas. Det vi også har sett, er en økt interesse for å seile «shorthanded»-regatta. Det betyr at man bare er to om bord og må greie alt med bare fire hender. Likheten til turseilas med lite mannskap eller barn er slående. Mange velger å bedrive både turseilas og shorthanded regattaseiling med samme båt og utstyr. Da kan den mer regattainteresserte del av familien få seilt regatta med samme utstyr man bruker på tur. En fin fordel, er at man da lærer egen båt å kjenne enda bedre slik at turseilingen med familie eller venner kan bli enda tryggere.

Som alltid må opplevelsene være forbundet med noe positivt, men hvis alle er med på det, kan det være givende å strekke strikken litt.

Om Christen og With Marine

Christen With er daglig leder av With Marine AS som er Norges fremste eksperter på alt som har med seilingen å gjøre. Med basis i kunnskap og et solid antall svært dyktige medarbeidere driver de både riggeverksted og seilmakeri i Leangbukta, samt at de selger nye North Sails.